אחאות לילדים עם מוגבלות – מבוא ורקע כללי

אחאות לילדים עם מוגבלות – מבוא ורקע כללי

המושג "אחאות" מתייחס לקשר הפיזיולוגי בין שני אנשים שנולדו להורה משותף. במילים פשוטות ובשפה יומיומית כפי שאנו משתמשים בה – מדובר בעצם באח או אחות. היחסים בין אחים משתנים כמובן ממשפחה למשפחה, ותלויים בגורמים רבים. רובנו מכירים מגוון מערכות יחסים עם אחים – שלנו, של הילדים שלנו ושל אנשים בסביבתנו; אנו יודעים שיחסים כאלה עשויים להיות מורכבים ומאתגרים, לצד כמובן הצדדים הטובים והשמחים שבהם.

כאשר נולד במשפחה ילד עם מוגבלות, יש לדבר השפעה – בין היתר – גם על היחסים בינו לבין אחיו ואחיותיו. מטבע הדברים, מרכיב המוגבלות אשר נכנס למשפחה – גורם להתנהלות יומיומית שונה לעתים, דבר המשפיע גם על האחים ללא המוגבלות ומשנה את חייהם במידה מסוימת.

העובדה כי לאחד האחים או האחיות יש מוגבלות אשר משפיעה על תפקודו ועל תפקוד המשפחה כולה – מוסיפה גם למורכבות היחסים הרגילים הללו. כלומר, אחאים לילדים עם מוגבלות פוגשים לאורך מעגל החיים אתגרים אשר עליהם להתמודד איתם, ומצבים אשר אינם מופיעים, לרוב, במשפחה בה אין ילד עם מוגבלות.

לצד האתגרים הללו וההתמודדות היומיומית, ישנם כמובן גם צדדים חיוביים אשר האחאים לילדים עם מוגבלות פוגשים בהם:

  • תחושת אחריות – מחקרים שנעשו בתחום, מראים כי תחושת האחריות בקרב אחאים לילדים עם מוגבלות גבוהה יותר, בדרך כלל, מאשר בקרב בני גילם אשר אין להם אח או אחות עם מוגבלות. מטבע הדברים, אחאים לילדים עם מוגבלות מרגישים אחראים לבני משפחתם (ובפרט לאח עם המוגבלות), וכן מפתחים תחושת אחריות כלפי הסביבה.
  • רגישות גבוהה לסביבה – אחאים לילדים עם מוגבלות רגישים יותר לסביבתם, כלומר – הם בדרך כלל ישימו לב אם חבר לכיתה או אפילו מבוגר זקוקים לעזרה, ולרוב גם ימהרו לסייע. בשל העובדה כי הם חיים בבית אחד עם אח או אחות אשר זקוקים לסיוע ברמה כזו או אחרת, הם מודעים יותר לקשיים ואתגרים של אנשים אחרים הנמצאים סביבם – ונרתמים לסייע להם בעת הצורך.
  • אמפתיה ויכולת הכלה גבוהה – לעתים קרובות, כאשר נולד ילד עם מוגבלות – אחיו מפתחים במהלך השנים אמפתיה ויכולת הכלה כלפיו וכלפי הסביבה. מובן שהדבר דינמי, וכמו בכל מערכת יחסים – לעתים תכונה זו ניכרת ולעתים פחות. אך באופן כללי, ידוע כי אח או אחות לילד עם מוגבלות יהיו סבלניים יותר ויידעו להכיל בקלות יותר סיטואציות מורכבות או מאתגרות, וכן יביעו אמפתיה ורגשות חמלה כלפי סביבתם.
  • חוש צדק – אחאים לילדים עם מוגבלות נוטים לפתח חוש צדק מוגבר. מעצם חייהם היומיומיים לצד אח או אחות עם מוגבלות, אשר זקוק לרוב לסיוע ברמה כזו או אחרת – הם הופכים מודעים יותר לקשיי האחר, ונוטים "להילחם" עבורו ועבור זכויות של אנשים אחרים מאוכלוסיות הזקוקות לכך. אחאים לילדים עם מוגבלות מראים מעורבות גבוהה יחסית במאבקים, קטנים או גדולים יותר, כגון הפגנות עבור ערכים שהם מאמינים בהם ומאבקים למען זכויות של קבוצות מסוימות באוכלוסייה.

 

כפי שנכתב בתחילת מאמר זה, מובן כי האחאות לילדים עם מוגבלות מעוררת גם אתגרים וקשיים אשר האח או האחות צריכים להתמודד עמם באופן יומיומי, לאורך כל מעגל החיים. החל מרגשות בסיסיים וראשוניים כגון כעס (למשל: "אח שלי לא מצליח ולכן הוא הורס הכל"), דרך אשמה ("לא נעים לי שאני מצליח יותר ממנו") ועד בושה מפני הסביבה, חברים ואפילו קרובי משפחה. בנוסף, לעתים יופיעו גם פחדים וחרדות סביב מצבו של האח עם המוגבלות וסביב הצורך להגן עליו.

בכל מקרה, ברור כי כאשר נולד במשפחה ילד עם מוגבלות – הדבר משפיע על היחסים הבין-אישיים בתוך המשפחה, ובפרט בין האחים לבין הילד, וכמובן בין האחים לבין עצמם. האתגרים שהמצב הזה מזמן אינם תמיד פשוטים להתמודדות, אולם כיום כידוע כי ככל שהאחים ללא המוגבלות יודעים ומודעים יותר למצבו של אחיהם עם המוגבלות, וככל שהם יותר מכירים את המצב ואת הסיטואציות היומיומיות – הם מצליחים לפתח קשר משמעותי יותר שנשאר לאורך שנים.

קיימים כיום שירותים מגוונים אשר תומכים באחאים לילד עם מוגבלות, ומעניקים ליווי, הכוונה ותמיכה לאורך מעגל החיים. שירותים אלה ניתנים לרוב על ידי ארגונים ועמותות אשר עוסקים בתחום, והם מלווים במחקר ובעקרונות ברורים אשר נמצאו כיעילים להתערבות ומשפיעים לטובה על היחסים בין האחים.

 

 דוגמאות לתכניות קיימות לליווי ותמיכה באחים ואחיות לילד.ה עם מוגבלות

  • עלה בשבילכם – במסגרת תכניות התמיכה השונות של עלה, מוצעות גם קבוצות אחים ואחיות אשר נפתחות במקומות שונים בארץ, ומיועדות לתמיכה, הדרכה, הכוונה ושיח משותף עבור אחים ואחיות לילדים עם מוגבלות. ממש כאן תוכלו לבדוק היכן מתקיימת הקבוצה הרלוונטית אליכם.
  • מרכז אלו"ט למשפחה, התומך במשפחות של אנשים על הספקטרום האוטיסטי, מציע בין היתר קבוצות המיועדות לאחים ואחיות של האדם על הספקטרום. המרכזים נמצאים ברחבי הארץ, ומומלץ לבדוק דרך אתר האינטרנט האם מתקיימת קבוצה רלוונטית באזור מגוריכם. בנוסף, מציע האתר מידע והכוונה להתמודדות האחים.

כתבות אחרונות

ליבלוב

לקראת החופש הגדול
נשימה עמוקה – ניהול אנרגיה בתעסוקה לילדים עם מש"ה ואוטיזם

    שירה שנקר, מרפאה בעיסוק   ניהול אנרגיה וניהול משאבים-  מושג זה לקוח מהתמודדות …

img-video-cover-2-min

ארוחה משפחתית-הכל על השולחן

WhatsApp Image 2022-07-03 at 09.43.22

חופשה נגישה- לוח נפשונים

  הקיץ כבר ממש כאן ואחרי שהייתה לנו הרצאה מרתקת על נגישות של גולן לקס-  …

חפש