מתי בפעם האחרונה….
- הבעתם תודה?
- הוקרתם באופן יומיומי רגעים קטנים וחיוביים בחיים שלכם?
- עשיתם משהו עבור עצמכם שמעלה חיוך כמו צפייה בסרטונים חיוביים ברשת, קריאה של טקסטים מעוררי השראה, האזנה לקטע סטנד-אפ שמצחיק אתכם במיוחד ולשיר שמרים לכם את מצב הרוח?
- נתתם לעצמכם קרדיט גם על הצלחות קטנות ו"פשוטות"?
- זיהיתם והצלחתם להתגבר על דפוסי חשיבה שלא מיטיבם עימכם?
חשיבה חיובית היא היכולת לחשוב באופן אופטימי, מלא תקווה ויצירתי, תוך התמקדות בכוחות ולא בחולשות. ראשיתה של הגישה כפי שאנחנו מכירים אותה כיום מיוחסת לנורמן קאזינס, שהיה עיתונאי פוליטי רב-השפעה וחוקר בתחום הביוכימיה של הרגשות. כאשר אובחן כחולה במחלה נוירולוגית בשנות ה-70, הוא טיפל בעצמו ב"תרפיית צחוק" שהתבססה בעיקר על צפייה בקומדיות. לדבריו, הבריא ממחלתו הראשונה בזכות הצחוק, וכשלקה לאחר מכן במחלה נוספת, השתמש בצחוק כמשכך כאבים. כמובן, הוא לא הראשון שאמר שצחוק יפה לבריאות, אך היה בין הראשונים בעידן המודרני שתיעדו את ההשפעה שלו והציעו אותה כטיפול רפואי רשמי. מאז ועד היום הגישה התפתחה ונפוצה ברחבי העולם ונעשו מחקרים רבים המצביעים על קשר בין חשיבה חיובית לבין הפחתת סטרס, חרדה ודיכאון, לצד הגברת תחושת אושר וסיפוק.
חשיבה חיובית אינה תכונה שנולדים איתה. התנסות במצבי חיים שונים משפיעה על פיתוח חשיבה חיובית ועל הפיכתה ליותר ויותר אוטומטית. כולנו יכולים לאמן את השריר לטובת שיפור איכות חיינו.
לפעמים הקושי בשמירה על חשיבה חיובית נובע מאירועי חיים מאתגרים, כמו למשל הורות לילד/ה עם מוגבלות. התמודדויות מורכבות של משפחה מיוחדת עשויים להציף ולעורר קשיים שונים בקרב בני המשפחה. את המציאות איננו יכולים תמיד לשנות. אנחנו כן יכולים להחליט איך ובאיזה גישה אנחנו מתמודדים עימה. לטובת אימון שריר החשיבה החיובית נוכל להיעזר המידע רב הקיים ברשת- סרטונים, כתבות, ספרים, פודקאסטים ועוד ובעזרתם, להיחשף לתפיסות ולכלים יישומיים.
כמו כן, זו לא בושה לבקש עזרה. בעזרת סיוע מקצועי ניתן לשבור דפוסי חשיבה שליליים ולחזק את החוסן האישי, לפרוק ולתת מקום לשחרור תחושות ולקבל מענים והכוונה לשירותים, עמותות ואנשי מקצוע בקהילה. שתפו את אנשי המקצוע הסובבים אתכם. מוזמנים גם לפנות לקו החם של "עדי בשבילכם" מרכז מידע ייעוץ , הכוונה ותמיכה למשפחות לילדים ולבוגרים עם מוגבלויות.
לסיום נרצה לצייד אתכם בטיפ קטן לדרך… אפשר להפוך את המונח תעביר לי את המל”ח (מודעות לחשיבה חיובית) ל”מנטרה” שתזכיר לנו למצוא את החיובי בסיטואציה (מתוך אתר "מההמצב").