אפשרויות הדיור עבור בוגרים מעל גיל 21 עם צרכים מיוחדים הינן מגוונות, וחשוב להכיר אותן על מנת להתאים בצורה הטובה ביותר את מקום ואופי מסגרת הדיור לאדם וליכולותיו. ריכזנו עבורכם מידע רלוונטי, אשר יסייע לכם להכיר טוב יותר את אפשרויות הדיור המוצעות ולהחליט בהתאם. שימו לב לדגשים השונים ולמיקום הגאוגרפי של כל מסגרת!
***
ראשית, חשוב לדעת כי האחריות על מתן פתרון דיור עבור אדם עם מש"ה נמצאת תחת משרד הרווחה והיא מעוגנת בחוק.
לצורך השמה במסגרת דיור חוץ ביתית, על האדם לעבור שלוש וועדות – וועדת אבחון, וועדת השמה מחוזית וכן וועדת קבלה של מסגרת הדיור הספציפית אליה רוצים להתקבל. בוועדת האבחון תקבלו המלצה על מגורים בקהילה (הוסטל, לדוגמא) או במסגרת פנימייה. לאחר מכן, בוועדת ההשמה, תיבחנה השאלות הבאות לצורך קבלת תמונה כללית: מהן העדפות האדם ומשפחתו, האם האדם ומשפחתו מסכימים על סוג המסגרת, כיצד יישמר הרצף הטיפולי ועוד. בשלב זה, תקבלו מספר אפשרויות למסגרות דיור ספציפיות העשויות להתאים – ולאחר מכן תתבצע וועדת קבלה במסגרת אשר נבחרה. על מנת לקבל הכוונה פרטנית ולדעת אילו מסמכים אתם נדרשים להציג בוועדות השונות – פנו לעובד הסוציאלי המטפל או ללשכת הרווחה באזור מגוריכם.
***
עמותת שק"ל (שילוב קהילתי לאנשים עם מוגבלויות) מציעים מערך דיור קהילתי גדול, הכולל מעל 100 מסגרות דיור ברחבי הארץ. לרוב מדובר בדירות אשר פזורות בשכונות עירוניות, קיבוצים וביישובים השייכים למגזר הערבי. הקשר עם הקהילה משמעותי, והדגש הוא על מקום מגורים שמהווה בית של ממש, ולא רק דירה פיזית. הדיור הנתמך כולל ליווי ומתן כלים על ידי מדריכים וצוות מקצועי, אשר מאפשרים לדייר להשיג עצמאות בהתאם ליכולותיו ולקחת חלק פעיל בחיי היומיום הקהילתיים. קהל היעד של מערך הדיור מגוון – אנשים עם מש"ה, מגבלות פיזיות, צרכים סיעודיים ונכויות מורכבות ועוד. מעבר לדיור עצמו, המערך מציע פעילויות נוספות – טיפולים פרטניים כדוגמת ריפוי בעיסוק, פסיכיאטרים, עיצוב התנהגות וכדומה; קבוצות הורים אשר ילדיהם עברו ממגורים בבית המשפחה למגורים במסגרת דיור קהילתית, ועוד.
ארגון אקים הפועל למען אנשים עם מש"ה ובני משפחותיהם, מציע גם הוא מערך דיור וותיק הפועל בליווי צוות מקצועי מנוסה. דגש מיוחד מושם במערך על הקשר עם ההורים ובני המשפחה, דבר הבא לידי ביטוי בתקשורת רציפה של המסגרת עם המשפחה ושיתוף ההורים בפעילויות השונות. בירושלים פועלים הוסטלים ודירות השייכים למערך כדוגמת בית יוליה, בית ליאו והוסטל מגן – בהם מקבלים הדיירים את כל השירותים הנצרכים. בבקרים יוצאים הדיירים לעבודה – כל אחד על פי יכולתו והתאמתו – במסגרות תעסוקה שונות, ואילו אחר הצהריים ישנה מערכת מגוונת של חוגים ופעילויות פנאי כגון תאטרון, גינון, מוזיקה ועוד.
בירושלים תוכלו למצוא גם דירות של "כנרת- שירותי רווחה בע"מ", במסגרת "קהילת קשת". הדיור במסגרת זו מיועד לאנשים מעל גיל 18, אשר מאובחנים עם אינטליגנציה גבולית או עם קשיים נוספים כמו קשיי למידה, קשיי קשב וריכוז ועוד. חלק מהדירות מאפשרות חיים עצמאיים יותר – עם שהות של מדריך לזמן קצר לאורך היום, וחלקן מלוות בתמיכה רחבה יותר. בכל מקרה, הגישה היא כי האדם נמצא במרכז, וכי השאיפה היא להגשים את רצונותיו ושאיפותיו של כל דייר על פי היכולות והחוזקות שלו. בנוסף, מושם דגש על שילוב בקהילה במידת האפשר. קהילה נוספת הפועלת תחת ארגון זה הינה קהילת "כנפי רוח", המיועדת לאנשים עצמאיים עם מגבלה פיזית. בקהילה זו מושם דגש על עצמאות מירבית ושאיפה לכך, וכוללת שימוש באמצעים מגוונים (כגון התאמה טכנולוגית) על מנת שכל דייר אכן יוכל לממש את עצמו באופן האופטימלי ביותר. לקהילה בניין דירות מותאם בשכונת ארנונה הירושלמית. לקבלת פרטים נוספים – ניתן לפנות לטל גלפרין (מנהלת מערך הדיור) בכתובת המייל talgalperin@gmail.com.
אפשרות נוספת לדיור בגוש עציון הינה המערך של "סדנת שילוב" – עמותה אשר מפעילה גם בית ספר משולב ומערך תעסוקה (מגיל 21). הדירות, אשר נמצאות ביישובי הסביבה (גבעות, מגדל עוז ועוד) מיועדות למגורים של אנשים עם צרכים מיוחדים, אשר לוקחים חלק פעיל בחיי הקהילה ותורמים מיכולותיהם לסביבה. מודל הקהילה מאפשר מפגש בלתי אמצעי עם המשפחות באזור, כאשר לכל דייר ישנה "משפחת מארחת" אליה הוא מגיע לארוחה באמצע השבוע ולסעודת שבת. חלק מהחברים בקהילה מתרגלים חיי עצמאות, כגון יציאה לתעסוקה והכנה לחיי נישואין. מידע נוסף על מודל השילוב ואפשרויות המגורים – תוכלו לקרוא ממש כאן https://www.sadnat-shiluv.co.il/blank-5, באתר של "סדנת שילוב".