הצעד הראשון: כיצד ומאיפה מתחילים תהליך אבחון?
בכל מצב בו אתם (ההורים) או אנשי מקצוע מזהים חשד לקושי או עיכוב התפתחותי כלשהו – הכתובת הראשונה לפניה והמשך בירור היא מכון להתפתחות הילד השייך לקופת החולים שלכם. מכונים להתפתחות הילד קיימים בכל הקופות, ובהם ניתן לקבל שירותי הערכה, אבחון וטיפול בתחומים הפרא רפואיים (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, ריפוי בדיבור, טיפול פסיכולוגי ועוד) מאת אנשי המקצוע הרלוונטיים. יש לפנות למזכירות סניף קופת החולים על מנת לקבל הכוונה וטפסים מתאימים, אותם ממלאים ההורים ובמידה ורלוונטי – גננת\מורה. לאחר מילוי הטפסים, תזומנו למכון לצורך הערכה והמשך טיפול.
מהי המשמעות של מתן אבחנה מדויקת?
כאשר ניתנת אבחנה רשמית – ישנה אפשרות לפנות למוסדות שונים לצורך מיצוי זכויות (כגון טיפולים רפואיים, השמה במסגרת חינוכית מתאימה ועוד) המגיעות לכם ולילדכם על פי החוק.
שנית, קל יותר לקבוע תכנית התערבות מתאימה ומדויקת עבור הילד, שתאפשר לו לממש את יכולותיו במידת האפשר ולשפר את איכות חייו וחיי משפחתו – תוך התחשבות במגבלות ובאתגרים. יש לציין כי לעתים קרובות, לוקח זמן לקבוע אבחנה ואז ייתכן שתינתן הגדרת ביניים זמנית \ קבועה של "איחור התפתחותי". הגדרה זו מאפשרת גם היא קבלת זכויות ממוסדות שונים.
לא קיבלנו אבחנה מדויקת – מה עושים במצב הזה?
לעתים ישנו קושי בקביעת אבחנה מדויקת. ייתכן והעתיד נראה פחות ברור במצב זה, אך חשוב שתדעו שעדיין יש אפשרות לטפל ולקדם את ילדכם – בין אם על ידי טיפולים פרא רפואיים, הדרכת הורים או במסגרת חינוכית-שיקומית מתאימה (כגון גן או מעון יום שיקומי).
נמצאים בתהליך בירור לגבי האבחנה של ילדכם, ומתלבטים מה השלב הבא?
יש לכם שאלה לגבי גורם \ מוסד שכדאי לפנות אליו?
[cs_gb id=3154]
אבחון של מוגבלות שכלית התפתחותית
כאשר קיים חשד סביר לקיום מוגבלות שכלית התפתחותית, ישנה זכאות לאבחון לצורך בירור הנושא ועל מנת לקבל החלטה על טיפול מיטבי הנוגע בכל תחומי החיים.
באבחון ייבדקו מצבו הפיזי, הנפשי, הקוגניטיבי וההסתגלותי של הילד (או הבוגר – אם האבחון נעשה בשלבים מאוחרים יותר), על מנת לקבוע האם קיימת מוגבלות שכלית התפתחותית וכן על מנת לקבל החלטות בנוגע לדרכי טיפול בכל תחומי החיים – בריאות, לימודים, תעסוקה, פנאי ועוד – בהתאם לגיל.
יש לציין כי האבחון אינו כרוך בתשלום מצד המשפחה!
כנראה שיש צורך באבחון מוגבלות שכלית התפתחות עבור הילד שלי – מאיפה להתחיל?
יש לפנות לעובד הסוציאלי המלווה את משפחתכם מטעם המחלקה לשירותים חברתיים באזור המגורים שלכם. הוא יפנה לאחד ממרכזי האבחון הפועלים במקומות שונים בארץ, וזה יזמן את ילדכם לאבחון אשר יתקיים בתוך 3 חודשים מיום קבלת החומר הרפואי, החינוכי והאבחוני. צוות האבחון יכלול לרוב פסיכולוג, פסיכיאטר, רופא, עובד סוציאלי ואיש חינוך במידה ורלוונטי.
ייתכן ותוזמנו ליותר מפגישה אחת; התהליך יכלול ראיון סוציאלי של משפחתכם, בדיקה פסיכולוגית ורפואית של ילדכם ובמידת הצורך – בדיקות נוספות. במהלך הפגישות, זכותכם לבקש בקשות מיוחדות או להדגיש נושאים החשובים לכם בכל הנוגע לילדכם ולטיפול בו.
בשלב הבא, תתכנס וועדת אבחון (שאינה מורכבת מאותם אנשי מקצוע אשר ערכו את האבחון בפועל) על מנת לקבוע החלטות לגבי המשך טיפול, בהתחשב בתוצאות האבחון. ההחלטות ודו"ח סיכום יישלחו אל המשפחה ואל העובד הסוציאלי המלווה. יש לציין כי החלטות אלה מחייבות על פי חוק; כך תוכלו, בין היתר, לממש את זכויותיכם בכל הנוגע לטיפול, השמה וליווי של ילדכם.
*לעניין קבלת קצבה – המוסד לביטוח לאומי אינו מבצע אבחון נפרד מטעמו אלא מסתמך על מסקנות האבחון בפועל ועל החלטות וועדת האבחון כפי שמפורט לעיל.
מה הלאה?
אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית, זכאי לאבחון תקופתי ולהתכנסות של וועדת אבחון חוזרת אחת לשלוש שנים. כמו כן, בכל שינוי מהותי במצבו של האדם – חשוב לבצע אבחון מחודש. אבחון מחודש נועד לבחון את המצב העדכני תוך התייחסות לתחומי החיים השונים, ולקבוע בהתאם דרכי טיפול ותמיכה מתאימות.
אתם לקראת וועדת אבחון, ותוהים מה עליכם להביא או כיצד עליכם להתכונן?
[cs_gb id=3154]