תעסוקה עבור אדם עם מוגבלות – למה, כיצד והיכן?

כאשר אנו שומעים את המילה "עבודה", עולות בנו אסוציאציות שונות – מחויבות, כיף, לחץ, להתעורר מוקדם בבוקר, שעות נוספות או תלוש משכורת. מקום העבודה הוא חלק עיקרי בחיי היומיום של רובנו, ולעתים קרובות – אנו חושבים על העבודה שלנו ומתעסקים בה גם מחוץ לשעות העבודה הרשמיות. אך מעבר למקום הגדול כל כך שהעבודה תופסת בחיינו, היא מהווה גם עיסוק משמעותי לאדם, המאפשר לו לחשוב, ליצור, להפיק ולהרגיש בעל ערך.
תחומי וסוגי העבודה כיום הם רבים ומגוונים, כמעט אינסופיים. השאיפה היא שהעבודה תתאים ככל האפשר לאדם העובד ותגרום לו – לפחות בחלק מן הזמן – תחושת סיפוק, תוך הבנה שישנם גם אילוצים יומיומיים הדורשים מאתנו, לעתים, לעבוד בעבודה שלא תמיד הכי מתאימה לנו או שאינה מעניקה לנו את כל תחושת הסיפוק והשמחה שהיינו רוצים לקבל ממנה. ובכל זאת, אדם הקם בבוקר, מתלבש, מתארגן, יוצא לעבודה, פוגש שם אנשים אחרים ועוסק בפעילות כלשהי – ירגיש מסופק ובעל ערך עצמי גבוה יותר.
כאשר אדם עם מוגבלות רוצה לצאת לשוק העבודה ולמצוא תעסוקה, ייתכן שייתקל בקשיים רבים יותר מאשר אדם ללא מוגבלות; דעות קדומות של מעסיקים, תנאים פיזיים או אחרים אשר אינם מותאמים ועוד – כל אלה עשויים להקשות על מציאת עבודה מתאימה, ועל השתלבותו של אדם עם מוגבלות בחברה ובחיי היומיום.
במדינת ישראל, מתקיימות לאורך השנים פעילויות אקטיביות למען שילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה – מעורבות בפורומים וועדות חקיקה אשר מקדמות את חוקי העבודה עבור אנשים עם מוגבלות, וכן פעילות ציבורית למען העלאת המודעות לעניין זה.

מהן האפשרויות התעסוקתיות הקיימות כיום עבור אנשים עם מוגבלות?
כיום, קיימות מגוון אפשרויות תעסוקה עבור אנשים עם מוגבלות, כאשר בבחירת מקום העבודה ישנו ניסיון להתחשב בכל הגורמים הרלוונטיים האפשריים – תנאים פיזיים, תיווך, מיקום, שכר – וכמובן, הגורם החשוב ביותר – רצון האדם עצמו. יש לציין כי בכל המסגרות מקבל העובד תשלום על עבודתו, בהתאם לתפוקה האישית ולסוג העבודה.
אדם עם מוגבלות הזקוק לליווי ברמה כלשהי במסגרת התעסוקתית שלו, יכול לקבל זאת במסגרת 'תעסוקה מוגנת', המורכבת ממסלולים שונים שהוקמו על ידי מנהל המוגבלויות במשרד העבודה. לדוגמא, עבודה במע"ש (מפעל עבודה שיקומי) – מסגרת עבודה מוגנת, כאשר האדם מקבל ליווי על ידי מדריכים וצוות טיפולי (עובד סוציאלי, מרפאה בעיסוק וכדומה) – על מנת לסייע לו ברכישת הרגלי עבודה ומיומנויות רלוונטיות נוספות (למשל – להתארגן בבוקר ולהגיע בזמן, נסיעה בתחבורה ציבורית למקום העבודה ועוד). לרוב, מרכזים אלה מופעלים על ידי הרשות המקומית או זכיינים פרטיים, שזכו במכרז של "מנהל המוגבלויות".
אפשרות נוספת לתעסוקה מוגנת הינה מע"ש תעשייתי – במסגרת של מפעל או חברה הקיימים בשוק החופשי. עבודה כזו מתאימה לאנשים עם מש"ה מעל גיל 21, אשר נקבע כי רמת תפקודם – בעזרת ליווי מתאים – מאפשרת להם להשתלב התעסוקה באופן זה. עבודה כזו מעניקה לאדם תחושת שילוב, עצמאות ושוויון.

עוד אפשרות היא עבודה בשוק הפתוח. כיום ישנה עדיפות לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה בשוק הפתוח במידת האפשר. עוד ועוד מעסיקים מצטרפים למגמה, ופותחים משרות מתאימות – לדוגמא רשת בתי הקפה 'ארומה', מפעלי שוקולד באזור הצפון, רשתות של מזון מהיר ועוד. על אף שהאדם משתלב לחלוטין בחנות \ בעסק ומתנהל באופן עצמאי, קיים פיקוח הדוק על מקומות העבודה הללו – זאת על מנת להגן על זכויותיהם של המועסקים, ולמנוע מצבי ניצול או פגיעה.
על מנת לבדוק אפשרות של תעסוקה מוגנת במסלול כלשהו – יש לפנות למחלקה לשירותים חברתיים באזור מגוריכם.

 

מתלבטים? זקוקים לסיוע בהכוונה? מוזמנים לפנות לקו החם שלנו בכל עת וללא עלות  – וצוות המומחים שלנו ישמח לסייע!

[cs_gb id=3154]

כתבות אחרונות

ליבלוב

לקראת החופש הגדול
נשימה עמוקה – ניהול אנרגיה בתעסוקה לילדים עם מש"ה ואוטיזם

    שירה שנקר, מרפאה בעיסוק   ניהול אנרגיה וניהול משאבים-  מושג זה לקוח מהתמודדות …

img-video-cover-2-min

ארוחה משפחתית-הכל על השולחן

WhatsApp Image 2022-07-03 at 09.43.22

חופשה נגישה- לוח נפשונים

  הקיץ כבר ממש כאן ואחרי שהייתה לנו הרצאה מרתקת על נגישות של גולן לקס-  …

חפש